Festivalul Național de Folclor "Cântă, cântă gură scumpă", ediția a VI-a, 17-19 nov 2015

Intr-un tinut de poveste in care Dumnezeu a asezat cu mare grija ,si ape,si dealuri si munti falosi,nasc oameni de poveste.Oameni ce aduna cu grija din lazile de zestre ale mintii celor mai “cu minte” si experiente,obiceiuri ,traditii,crampeie de folclor.Le scot la lumina ,le aduna si le slefuiesc,asemeni pietrelor scumpe,si le aduc in fata publicului.Neobositi si neosteniti pe teramuri culturale(rasplateasca-le Dumnezeu truda) au “mosit” un festival,din care “curge” dorinta neostenita: “Canta,canta,gura scumpa”.De cand se stie romanul la necaz sau bucurie,isi astampara aleanul sufletului cu doine sau saltarete cantece de joc.Aici,in vechea vatra a targului Binsului,s-au adunat inca din toamna lui 2007,tineri interpreti din toata tara si artisti consacrati.Artistilor din zona ,mai mult sau mai putin consacrati,ansamblurilor mai mari sau mai mici ,de amatori sau profesioniste,le-a fost drept- judecator publicul.

De la an la an,Festivalul a crescut ca si Praslea ,intr-un an cat altii in sapte,ajungand in topul festivalurilor de profil din tara.A dus cu el numelele Beiusului nostru drag care, nu de putine ori a fost numit de mass-media “capitala folclorului romanesc”.Si nu numai atat!

Inca din prima editie,s-au adus la Beius sectiile externe de canto-popular si instrument-vioara,ale Scolii de Arte “Francisc Hubic”,din Oradea .Si tot mai multi elevi ai scolilor beiusene iau drumul Facultatii de Arte din Oradea studiind muzica,O alta mare reusita,urmare a editiilor Festivalului ,a fost si infiintarea unor ansambluri folclorice in zona:”Zestrea Buduresii”,”Lastarii comunei Lazuri”,”Bujorii Uileacului”,”Romanasii” de la Draganesti,”Codrenii” din Rosia,etc.

N-a fost greu,dar nici usor!Editia din 2015 a fost o activitate cuprinsa in proiectul “Beius Door-Poarta spre promovarea multiculturalitatii in Tara Beiusului “,a carui promotor este Primaria Municipiului Beius.

Intreaga echipa si-a consolidat eforturile reusind sa aduca in fata publicului un spectacol reusit si astfel ramane an de an ,ca un ramasag castigat de noi insine,convingerea ca vom reusi sa facem mai multe,mai bine!

Aflați mai multe...

Festivalul "Să-l cunoaștem pe Beethoven!", ediția a VIII-a, 5 noiembrie 2015

Scopul proiectului a fost familiarizarea elevilor de gimnaziu şi liceu cu viaţa şi activitatea compozitorului L. van Beethoven şi dezvoltarea deprinderilor şi priceperilor muzicale.

Obiectivele specifice ale proiectului

  • Stimularea gustului pentru muzică şi cultivarea înclinaţiilor, aptitudinilor şi talentelor artistice;
  • Dezvoltarea libertăţii de expresie a copiilor prin muzică şi stimularea gustului pentru o muzică de calitate;
  • Stimularea activităţii în grup (munca în echipă), a interesului elevilor pentru gustul estetic;
  • Îmbunătăţirea relaţiilor de comunicare şi interrelaţionarea între elevii din diferite şcoli.

Aflați mai multe...

Festivalul regional al tradițiilor populare și al creatorilor populari ediția I (21-23 mai 2015)

Evenimentul s-a desfășurat pe parcursul a trei zile(21-23 mai 2015). Au fost invitați meșterii populari, ansamblurile și soliștii vocali din Țara Beiușului. Alături de expoziții de artă au avut loc și demonstrații practice. În paralel pe scena amenajată in centrul Municipiului Beiuș s-au desfășurat spectacole în aer liber. Au fost vizate câteva direcții reprezentative:

  • arte plastice- meșteșuguri;
  • arte musicale și ludice- ansambluri și soliști vocali;
  • arte literare- monologuri și teatru nescris;
  • arte culinare- românești, maghiare, rome.

Aflați mai multe